Sağlık Bilimleri Fakültesi
2020-12-23

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU (YÖK) BAŞKANLIĞINCA DÜZENLENEN KBRN ÇALIŞTAYINDA ÜNİVERSİTEMİZİ YÜKSEKOKULUMUZ ACİL YARDIM VE AFET YÖNETİMİ BÖLÜM BAŞKANI DOÇ. DR. HANDAN DÖKMECİ TEMSİL ETTİ



 

 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığınca "KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) Çalıştayı" gerçekleştirildi. YÖK tarafından ilki 2017 yılında düzenlenen KBRN Çalıştayı'nın ikincisi pandemi koşulları nedeniyle video konferans yöntemiyle yapıldı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ'ın Başkanlığında gerçekleştirilen çalıştaya İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, ASELSAN, HAVELSAN, AFAD, Nükleer Düzenleme Kurumu, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ve TÜBİTAK yetkililerinin yanı sıra KBRN alanında lisansüstü programı bulunan yükseköğretim kurumlarının ilgili temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ “Yeni YÖK"ün gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar ve pandemi sürecine ilişkin yükseköğretim alanındaki yeniliklerden bahsetti.

YÖK olarak ihtiyaç duyulan alanlarda insan yetiştirmek üzere tüm sağlık alanlarının yanı sıra “KBRN" yani Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer maruziyet ve savunma konusunu 2017 yılında Yükseköğretim Kurulunda düzenledikleri KBRN Çalıştay'nda gündeme aldıklarını hatırlatan Saraç, Milli Savunma Üniversitesi dahil Ankara Yıldırım Beyazıt, Gebze Teknik, Hacettepe, İskenderun Teknik, Sağlık Bilimleri, Selçuk, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olmak üzere toplam sekiz üniversitede “KBRN" alanında yüksek lisans programı; Sağlık Bilimleri ve Selçuk Üniversitesi olmak üzere toplam iki üniversitede ise doktora programlarının bulunduğunun altını çizdi.

Üniversitelerde KBRN konusunda belirlenen kurumsal yapılanmaların geliştirilmesi için çalışmalarının devam edeceğini belirten YÖK Başkanı SARAÇ, katılımcılara verdikleri destek ve sağladıkları katkılar dolayısıyla teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Başkan SARAÇ'ın yaptığı konuşmanın ardından, YÖK üyesi Prof. Dr. Mehmet ÇELİK bir sunum gerçekleştirdi. Daha sonra YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha KOÇAK TUFAN tarafından “Yükseköğretimde KBRN Programları"na ilişkin bir bilgilendirme konuşması gerçekleştirildi.

Çalıştayda, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. A.Handan DÖKMECİ, KBRN ve Toksikolojik Afetler Yüksek Lisans Programı hakkında bilgi vererek, mevcut durum ve öneriler de bulundu.