Sağlık Bilimleri Fakültesi
2024-05-15

Ülke K B R N Savunmasında Teknolojiler, Uygulamalar ve Analizler Konferansı Gerçekleştirildi.



 

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen "Ülke KBRN Savunmasında Teknolojiler, Uygulamalar ve Analizler" başlıklı konferansla KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) savunma konularında farkındalık yarattı. Konferans, acil yardım ve afet yönetimi alanında öğrenim gören öğrenciler ve alan profesyonellerini bir araya getirdi.

Konferansın moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Ayşe Handan Dökmeci, KBRN tehditlerinin küresel ve ulusal güvenlik için artan önemine dikkat çekti ve Dünya’nın sadece son birkaç yıl içinde birçok KBRN tehdidiyle yüzleştiğini, Kimyasal silahların kullanıldığı saldırılar, endüstriyel kazalar sonucu radyoaktif sızıntılar ve COVID-19 pandemisi gibi güncel olayların bu alandaki hazırlıklarımızı ne kadar test ettiğini vurguladı.

Etkinliğin ana konuşmacısı, emekli Albay Aytaç Kabaklarlı, KBRN savunma stratejileri, en yeni teknolojiler ve uygulamalar hakkında değerli bilgiler sundu. Kabaklarlı, özellikle teknoloji entegrasyonunun ve hızlı müdahalenin önemini anlattı ve gelecekte karşılaşabileceğimiz senaryolara yönelik stratejiler geliştirmenin gerekliliği üzerinde durdu.

Konferansta ayrıca, KBRN tehditlerine yönelik gelişmiş tespit ve analiz cihazları, koruyucu ekipmanlar ve mobil uygulamaların yanı sıra, bu cihazların seçiminde dikkate alınması gereken parametreler tartışıldı. Etkinlik, katılımcıların sorularını yanıtlamak için soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Soruların yanıtlanmasının ardından, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Yıldız ve Acil Yardım ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı, KBRN ve Toksikolojik Afetler Programı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Handan Dökmeci, konuşmacı Emekli Albay Aytaç Kabaklarlı'ya teşekkür belgesini takdim etti.

"Ülke KBRN Savunmasında Teknolojiler, Uygulamalar ve Analizler" konferansı, katılımcılara KBRN savunmasının zorluklarını ve çözüm yollarını anlama fırsatı sunarken, bu alanda yapılan çalışmaların daha da ileriye taşınması için zemin hazırladı.