Sağlık Bilimleri Fakültesi
2018-11-23

DİYABET FARKINDALIK SEMPOZYUMUNUN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ



 

DİYABET FARKINDALIK SEMPOZYUMUNUN İKİNCİSİ; “DİYABETİN KRONİK KOMPLİKASYONLARI” TEMASIYLA 20 Kasım 2018 tarihinde GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ve okulumuz işbirliği ile geleneksel hale gelen “Diyabet Farkındalık Sempozyumu” nun ikincisi, 20 Kasım 2018 tarihinde Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İkincisi düzenlenen sempozyumun ana teması “Diyabetin Kronik Komplikasyonları” idi. Rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Şefik KURULTAY ve Prof. Dr. İsmail YILMAZ’ın katılımları ile gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmaları Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail YILMAZ, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan TURGUT, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Fatih HOROZOĞLU, sempozyum başkanları Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı başkanı Doç. Dr. Sayid ZUHUR, okul müdürümüz ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Doç. Dr. Tülin YILDIZ, Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Gülşah ELBÜKEN tarafından yapıldı. Sempozyuma birçok dış katılımcı ile birlikte akademisyenler, hemşireler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından “Diyabetin Kronik Komplikasyonlarının Farkında mıyız?” konusu ile ilk oturum; Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan TURGUT ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Sayid ZUHUR başkanlığında gerçekleştirildi. İlk oturumda Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı başkanı Doç. Dr. Sayid ZUHUR konuşmasında; diyabetin dünyada ve ülkemizde oluşan komplikasyonlarını sayılarla örneklendirirken, Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yakup Albayrak konuşmasında; diyabette ruh sağlığı ve hastalıklarını, birinci oturumun son konuşmacısı Uzm. Dr. İsmail YILDIZ ise konuşmasında diyabetik nefropatinin tanı ve tedavi sürecinden bahsetti.

Sempozyumun ikinci oturumu “Diyabetin Kronik Komplikasyonlarında Güncel Tedavi Yaklaşımları” teması ile, oturum başkanları Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şeref ALPSOY ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Çiğdem BİNAY başkanlığında gerçekleşti. Oturumda diyabetin komplikasyonlarından retinopati; Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı başkanı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Fatih HOROZOĞLU tarafından, diyabetin nörolojik komplikasyonları ve tedavi yaklaşımları Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim üyesi Aslı AKSOY GÜNDOĞDU tarafından örneklerle, güncel yenilikçi yaklaşımlar ve dikkat edilmesi gereken önlemler katılımcılarla paylaşıldı.

Sempozyumun üçüncü oturumunda da diyabetin komplikasyonlarına devam edilerek, oturum başkanlığı sempozyum başkanları Doç. Dr. Sayid ZUHUR ve okul müdürümüz ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Doç. Dr. Tülin YILDIZ tarafından yapıldı. Bu oturumda da diyabetin dermatolojik boyutu; Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Hülya ALBAYRAK tarafından,  diyabette hiperlipidemi ve tedavi yaklaşımı Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşah ELBÜKEN tarafından ve kardiyovasküler boyut ise Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeref ALPSOY tarafından açıklandı.

Sempozyumun öğleden sonraki oturumlarında “Çocukluk Çağında Diyabet ve Diyabette Tedavi Uyumu” ile dördüncü oturum, “Diyabetik Ayak ve Tedavi Yaklaşımı” başlığı ile beşinci oturum ele alındı.

Dördüncü oturum, sempozyum başkanı Doç. Dr. Gülşah ELBÜKEN ve Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim üyesi Burak GÜNAYDIN başkanlığında; çocukluk çağında görülen diyabet türleri, tanısı ve tedavi sürecini Doç. Dr. Çiğdem BİNAY, tedavi uyumu ise Diyabet Eğitim Hemşiresi Şenay ZUHUR tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Oturum sonunda konuşmacılar ve katılımcılar tarafından bu süreçte multidisipliner bir ekip yaklaşımın önemine dikkat çekildi.

Sempozyumun son oturumu olan diyabetik ayak boyutu, oturum başkanları Dr. Öğretim Üyesi Hülya Albayrak ve Aslı AKSOY GÜNDOĞDU başkanlığında, diyabet ve ortopedik süreç Dr. Öğretim Üyesi Burak GÜNAYDIN tarafından, diyabetik yaralarda mikrobiyolojik boyut Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim dalı Dr. Öğretim Üyesi Birol ŞAFAK tarafından ve son olarak diyabetik ayak yaralarından bakım yaklaşımları ise okul müdürümüz Doç. Dr. Tülin YILDIZ tarafından sunuldu.

Gün boyu süren sempozyum sonunda; sağlık tehditi olan ve gün geçtikçe sayısal boyutu artan diyabetin tüm komplikasyonları, alanında uzmanlar tarafından katılımcılara aktarıldı. Sonuç olarak komplikasyonlarının kontrol altına alınabilir boyutu da bulunan diyabetin önüne geçilebilmesi için benzer sempozyumların devam etmesi ve farklı platformlarda da ele alınması gerekliliği sonucuna varıldı.

Sempozyumun son oturumundan sonra;  her sene olduğu gibi düzenleme kurulunda emeği geçenlere ve gönüllü olarak görev alan hemşirelik öğrencilerine teşekkür belgesi verilirken,  tüm katılımcılara da katılım belgesi verildi. Sempozyumun kapanış konuşması Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Fatih HOROZOĞLU tarafından gerçekleştirilirken, HOROZOĞLU konuşmasında; tüm sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti ve sempozyumun nice farklı boyutlarının yapılması ve sürekliliğinin olması temennisinde bulundu.