Sağlık Bilimleri Fakültesi
2017-11-22

Diyabet Farkındalık Sempozyumu Düzenlendi



Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu, Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı ve Diyabet Hemşireliği Derneği işbirliği ile Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışında Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şefik KURULTAY ve Prof. Dr. İsmail YILMAZ, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan TURGUT, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Üniversitemiz Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ, Sağlık Yüksekokulu Müdürü ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Tülin YILDIZ, Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Fatih HOROZOĞLU, akademisyenler ile öğrenciler katıldı. Programda Sağlık Yüksekokulu Müdürü ve Sempozyum başkanı Doç. Dr. Tülin YILDIZ, Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Sayid ZUHUR, Diyabet Hemşireliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Nermin OLGUN, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fatih HOROZOĞLU, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan TURGUT, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail YILMAZ, tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmalarından sonra sempozyumun ilk oturumunun başkanlığını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan TURGUT ile Diyabet Hemşireliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Nermin OLGUN gerçekleştirdi.

 

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail YILMAZ ise programın açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında “Üniversiteliler, eğitim öğretim faaliyetlerinin yanında gerçekleştirilen akademik çalışmaların tabana yayılması ondan da belirli ölçüde faydalanılması gerekiyor. Biz burada Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak Kampüsümüzün üst kısmında sağlık merkezi oluşturmuş bulunuyoruz. Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezimizde iyi hizmetler verdiğimizi de düşünüyoruz. İstanbul’un Silivri’sinden Edirne’nin İpsala’sına kadar bu bölgeden bize pek çok hasta geliyor. Üniversite hastanemiz cazibe merkezi olmuş durumdadır. Yaklaşık 2000 kişiye günlük poliklinik hizmeti veriyoruz. Bölgede büyük bir sağlık ihtiyacını giderdiğimiz ortaya çıkıyor. Namık Kemal Üniversitesi olarak görevimizi yerine getirdiğimizi söyleyebiliriz.” Sözlerine yer verdi. Prof. Dr. İsmail YILMAZ, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sunarak, verimli geçmesi temennisinde bulundu.

 

Oturumda Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Sayid ZUHUR, Diyabetin tanımını ve tarihçesi hakkında bilgi verdi. Zuhur, diyabetin bilinen en eski hastalıklardan biri olduğuna dikkat çekerek, günümüzde 5 milyon insanın diyabetten hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

 

Daha sonra kürsüye çıkan Diyabet Hemşireliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Nermin OLGUN, Dünyada ve Türkiye’de diyabet ve önemi, Diyabet Hemşireliği Derneğinin önemi üzerinde durdu. Prof. Dr. Nermin OLGUN diyabetin önlenmesinin diyabetin risk faktörlerinin yöneltilmesi ile mümkün olduğunu söyledi.

 

Sempozyumda tüm dünyada bir tehdit olarak ilan edilen diyabet hastalığının erken farkındalığının önemi, diyabette beslenme ve egzersiz, güncel tedavi yaklaşımları ve diyabetli hastalarda öz bakım yönetimi ve hemşirelik bakımları ile ilgili konular yer aldı. Gönüllü öğrencilerimize de sempozyuma verdikleri katkılarından dolayı, sempozyum düzenleme kurulu olarak teşekkür ediyoruz.